Calders

Calders
 • MIDA DEL TEXT + = -

07:54  |  14/10/2019

Data i hora oficial

El temps

Llocs d'interès

 • forn calç 2008

  FORN DE CALÇ

  Àmbit: 
   
  Forn de la Calç de Calders, catalogat com a Bé Cultural d'Interès Local per l'Ajuntament de Calders, es troba dins la llista dels "150 millors  elements  del  patrimoni  industrial  de  Catalunya"  del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.

 • La creu

  LA CREU

  Àmbit: Patrimoni immoble
  Tipologia: Element arquitectònic Ús actual: Element arquitectònic

  Creu de terme. Consta d'un pedestal de planta quadrada amb tres graons, un pilar octogonal de pedra picada, d'uns dos metres d'alçada i, al damunt, una creu llatina de ferro forjat, amb formes decoratives a les puntes. La creu té la següent inscripció: "ANY 1805".

 • Pol·linitzador, Ophrys lutea

  LES ORQUÍDIES DE CALDERS


  Les orquídies silvestres de Calders:aproximació a un actiu de gran bellesaEl terme de Calders, situat a la banya sud-oest de la subcomarca del Moianès, al bell mig de la Catalunya central, i amb unes cotes d’altitud que abasten des dels 275 m de la riera de Calders fins als prop de 700 m del camí de Vilaterçana, reuneix unes condicions idònies per a la presència d’orquídies.

 • moli del blanquer

  MOLÍ DEL BLANQUER

  Àmbit: Patrimoni immoble
  Titularitat: privada
  Tipologia: Edifici
  Ús actual: En desús

  Antic molí blanquer i posteriorment fariner. Conjunt format per dos elements separats: el molí i un possible dipòsit. L'edifici del molí de planta interior adossat a la vessant natural de la muntanya. Està orientat en sentit E-W amb la porta d'accés a llevant. Aquesta ben conservada es feta amb llinda monolítica on s'hi llegeix l'any 17.. on manquen els dos darrers dígits. L'edifici està cobert...

 • zona excavada

  NECRÒPOLIS DE PERTEGÀS

  La necròpolis de Pertegàs està situada al capdamunt d’una cresta que davalla pel vessant nord del Serrat del Vintró, sobre la riera de Calders i a uns 100 m. al sud-est del mas enrunat de Pertegàs.
  Conegut d’antic, el cementiri sembla ocupar un espai a l’entorn dels 350 m², dels quals en les tres intervencions que s’hi ha dut a terme (2007-2009) se n’han afectat uns 248 m², amb un total de 37 tombes excavades.
  Pel que fa a l’estat de conservació...

 • pou de glaç

  POU DE GLAÇ

  Àmbit: Patrimoni immoble
  Tipologia: Element arquitectònic
  Ús actual: En desús
   
  Pou de gel. Construcció soterrada en un terreny en pendent molt obac. És de planta circular, acabat amb una volta semiesfèrica. Té dues obertures rectangulars. L'alçada total és de 10,90 metres i el diàmetre de 6,7 metres.
  Lloc/Adreça: Passat el Molí del Castell, cal prendre un trencall en direcció NW senyalitzat amb rètol.

 • preso

  PRESÓ

  Ubicació: Ajuntament de Calders
  Àmbit: Patrimoni immoble
  Tipologia: Element arquitectònic
  Ús actual: Punt d’Informació Turística
  Titularitat: pública
  Tot i que l’edifici de la presó ja existiria al segle XVII, període de formació del nucli de Calders, la primera notícia escrita que se’n té és de l’any 1729 i en aquesta es fa esment de “les despeses del terme en concepte de llum pels presos”. La presó era situada sota la Casa del...

Butlletí digital

Vols rebre els titulars, l’agenda d’activitats i els anuncis oficials a la teva bústia de correu? Apunta-t’hi!

DONAR-SE D'ALTA