Els exilis de Maria Cuyàs Ponsa.
Maria Cuyàs, una dona de Calders
El projecte “Els exilis de Maria Cuyàs Ponsa, educadora 1899/1992” és el resultat del treball de recerca acadèmica realitzat per Empar Blat i Carme Domenech durant uns quants anys.
S’hi narra la vida de Maria Cuyàs Ponsa, il·lustrada amb un ampli nombre de dades biogràfiques, fotos familiars i documents oficials. Tota aquesta documentació ha estat recollida, contrastat i aclassificada al llarg del temps per les autores.
Maria Cuyàs Ponsa és una de les moltes dones de principis del segle XX que van contribuir a modernitzar la societat espanyola. Ella és un exemple del valor que tindran, i tenen, els educadors a fer realitat els principis de l’educació pública, activa i democràtica.
Maria Cuyàs també va ser Directora de la Residència d’Estudiants de Lleida, la primera que va ser creada fora de Madrid.
És important conèixer la seva concepció sobre la inspecció: dret de les dones; vivificar les escoles; assessorament i recolzament a mestres. Un instrument
d’ajuda a la transformació de l’escola.
El text va narrat en primera persona i la Maria pren el protagonisme, relaciona els documents i coneix els fets. Es dirigeix directament al lector, sense intermediaris i ens fa partíceps amb la seva narració i els seus comentaris:
«He escrit aquestes pàgines amb els meus records i amb els documents que he anat guardant al llarg de la meva vida per donar a conèixer el que vam fer, malgrat el que s’ha volgut esborrar i de veure’ns obligades a l’exili.»